fredag 10 augusti 2007

Förakt för svaghet

I dagarna rapporteras det om nya förestående riktlinjer för sjukskrivningar vid olika sjukdomstillstånd och de är synnerligen kontroversiella. Inte minst gäller detta för utmattningsdepression då det rekomenderas att patienten EJ ska vara sjukskriven.

Horribelt och fruktansvärt. Som om man dagen efter ett benbrott skulle kasta kryckorna och börja springa. Att snabbt gå tillbaka till ett arbete som gjort en sjuk (i Utmattningssyndrom) är precis som att kasta kryckorna.

Sjukskrivning är sällan en bra behandlingsmetod. När det gäller det som man kallar utmattningssyndrom verkar det finnas ganska god enighet inom läkarkåren att sjukskrivning inte är någon bra behandlingsmetod, säger Jan Larsson i Svd

Må ligga en viss sanning i detta om det sker år ut och år in, men det stora problemet är ju att det stora antalet patienter EJ får någon behandling värt namnet. Något SSRI preparat och insomningstabletter,tack och hej....sköt dig själv nu.


Slutligen är följande uttalande av Jan Larsson på Socialstyrelsen ganska talande för detta hafsverk som de nya riktlinjerna verka vara.


- Vi kan inte säga att vi har god vetenskaplig grund för de nya riktlinjerna.

Inga kommentarer:

Creeper